Nu kan du rejse på ferie

Mange danskere har længe set frem til atter at kunne rejse på ferie til udlandet. Både herhjemme og mange steder i udlandet har den intensive vaccinationsindsats og lokale restriktioner medført, at smittetallene er faldet. Det gør det nu atter muligt at rejse ud i verden.

Det kræver lidt tid at holde sig orienteret om, hvilke regler som gælder for ferierejser til udlandet. Derfor kommer her en række gode rejseråd, som skal bidrage til, at du får en god og tryg ferie under fremmede himmelstrøg.

Rejser inden for EU og Schengen,

Herhjemme har Folketinget og Udenrigsministeriet siden i sommer gjort det muligt at rejse på ferie til alle rejsemål i EU og Schengen uden nogle krav til test eller isolation m.v. Kun hvis du hverken er vaccineret eller tidligere smittet* stilles krav om, at du bliver testet, når du kommer hjem fra et såkaldt ”gult” rejsemål.

Rejsemål uden for EU og Schengen

Ønsker du at rejse længere ud i den store verden end til rejsemål i EU og Schengen, er det nu også muligt. Det gælder som udgangspunkt også for rejser til såkaldt ”orange” rejsemål. Kun hvis du hverken er vaccineret eller tidligere smittet, fraråder Udenrigsministeriet rejser til rejsemål uden for EU og Schengen.

Det betyder, at alle danskere, som er fuldt vaccineret, tidligere smittet og deres medrejsende børn under 18 år, kan rejse til tredjelande uden restriktioner eller fraråden fra de danske myndigheders side.

Kun i tilfælde af, at et land eller region klassificeres som ”rødt”, frarådes alle rejser dertil. I så fald vil medlemmerne af Rejsearrangører i Danmark, RID, naturligvis ikke arrangere rejser dertil.

Hvad med indrejserestriktioner?

Nogle lande – både inden for og uden for EU – har indført indrejserestriktioner for at sikre, at det er mere trygt at opholde sig i det pågældende land. Nogle lande stiller f.eks. krav om, at man kan fremvise en negativ test ved indrejse. Nogle lande kræver, at man på forhånd udfylder en formular (en såkaldt Passenger Locator Form). Og andre lande stiller krav om, at man går i isolation efter ankomst. Til sidstnævnte rejsemål fraråder de danske myndigheder rejser, fordi man ikke får mulighed for at kunne holde den ferie, man har set frem til, hvis man skal starte ferien med at gå i isolation.

Læs Udenrigsministeriets rejsevejledninger (se nedenfor) eller spørg din rejsearrangør, hvad som gælder for dit rejsemål. Medlemmerne af Rejsearrangører i Danmark, RID, er altid klar til at give dig den bedste vejledning.

Følg Udenrigsministeriets rejsevejledninger

Du kan holde dig orienteret om de til enhver tid gældende rejsevejledninger for de enkelte rejsemål på Udenrigsministeriets hjemmeside – www.UM.dk. Der kan komme ændringer til ovenstående. På denne hjemmeside kan du også læse, hvilke eventuelle indrejsekrav og restriktioner, der måtte gælde for det rejsemål, du ønsker at rejse til.

Check om rejseforsikringen dækker

Du bør altid sikre dig, at du har en god rejse- og afbestillingsforsikring, som dækker de uforudsete situationer, du kan komme ud for i forbindelse med din rejse. Det gælder både forhold inden afrejsen og forhold under selve rejsen. Nogle rejseforsikringer dækker eksempelvis rejser til orange rejsemål, mens andre ikke gør det. Så husk at vælge en forsikring, der dækket netop dit behov.

Vi ønsker dig en god ferie!

 

* Definitioner – fra www.coronasmitte.dk

Færdigvaccineret

I Danmark betragtes du som færdigvaccineret, hvis vaccinen er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), og der er gået mindst 2 uger og højst 12 måneder efter gennemført vaccinationsforløb.

Tidligere smittet

I Danmark betragtes du som tidligere smittet, hvis du kan fremvise positiv PCR-test som på indrejsetidspunktet er mindst 14 dage og højst 12 måneder gammel.

I andre lande kan der gælde andre definitioner.