Minimal risiko for at blive smittet på flyrejser til udlandet

Ifølge den internationale luftfartsorganisation IATA er risikoen for at blive smittet af COVID-19 på en flyrejse forsvindende lille. Siden starten af 2020 har der ud af ca. 1,2 mia. fly-passagerer kun været 44 tilfælde af COVID-19, hvor smitten skønnes at kunne relateres til flyrejsen. Det gælder både for bekræftede, sandsynlige og mulige tilfælde. Det svarer til ét smittetilfælde pr. 27 mio. passagerer.

Selvom sådanne tal kan være forbundet med en vis usikkerhed afspejler de, at smitterisikoen ved at flyve er meget lille. Det skyldes bl.a., at al luft ombord på flyene skiftes hvert 2-3 minut. I virkeligheden kan ventilationen ombord sammenlignes med en operationsstues. Og sammen med flyets øvrige sikkerhedsforhold gør dette flyet til det mest sikre transportmiddel; også ud fra et smitterisiko-perspektiv.

I Danmark registrerer Styrelsen for Patientsikkerhed, om en COVID-19 positiv person har gennemført en flyrejse. Men der foreligger ikke dokumentation for, om smitten er sket under flyvningen. Myndighederne er heller ikke bekendt med større udbrudssager, hvor smittespredningen formodes at være sket under en flyrejse. Ligeledes registreres det ikke, om flyrejsen har været i forbindelse med et ferieophold, familiebesøg eller arbejde.

”Selvom nogle lande har højere smittetal end Danmark, er det ikke lande, som smitter. Det er adfærd. Mennesker smitter mennesker. Derfor handler det ikke om geografi men om, hvordan vi opfører os, når vi er på ferie i udlandet”, udtaler direktør i Rejsearrangører i Danmark, Henrik Specht. ”Når vi blot følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger om afstand, håndhygiejne, mundbind m.v., bør det hindre smittespredning lige så godt i udlandet som i Danmark”.

Grundet Udenrigsministeriets rejserestriktioner ligger charterbranchen stort set stille. Derfor ser den frem til, at der kommer regionale rejsevejledninger, som forhåbentlig kan bidrage til, at der atter lukkes op for rejser til udvalgte rejsemål.

I øjeblikket er smittetallet i Danmark 4 gange så højt som på Madeira og dobbelt så højt som på De Kanariske Øer. Derfor valfarter ferierejsende fra andre lande til de populære rejsemål. I den kommende uge flyver et stort antal fly fra bl.a. Sverige, Tyskland og fra England til De Kanariske Øer.

”Jeg forstår godt, at både rejsebranchen og de rejsende undrer sig over, at Udenrigsministeriet fortsat fraråder rejser dertil. Smittetrykket er lavt, og man kan jo bare blive testet, når man kommer hjem, hører vi fra mange rejselystne danskere”, slutter Henrik Specht

For yderligere information:

Rejsearrangører i Danmark, direktør Henrik Specht, 40 82 86 77, henrikspecht@mail.dk